SMANJUJU se mirovine u Federaciji BiH
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2013 08:27   

Zijad Krnjić se plaši smanjenja penzija!

photo avaz

Donošenje zakona o povoljnijem umirovljenju u ovoj formi koja je predložena može ugroziti isplatu starosnih mirovina, izjavio je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO / MIO FBiH, u razgovoru za "Dnevni avaz". Riječ je o zakonu koji je uvjet da Federacija dobije kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bez kojeg ne može zatvoriti proračunski deficit.

Prema njegovim riječima, u Nacrtu zakona o povoljnijem umirovljenju, koji je ovih dana prezentiran javnosti, predviđeno je da se dio ovih izdvajanja financira iz doprinosa u većem iznosu nego što je to bilo do sada.

Vrlo opasno

- Međutim, predlagatelj zakona se deklarativno izjasnio da se to neće dogoditi. Zavod PIO je već pismeno upozorio Vladu što bi to značilo za starosne mirovine. Smatramo da je to vrlo opasna i može doći do smanjenja starosnih mirovina da bismo financirali ove vojne. Nadamo se da ćemo to riješiti - ističe Krnjić.

Kako kaže, poznat mu je i stav Saveza penzionera / umirovljenika FBiH, koji traži da im se u svibnju ove godine mirovine povise za 10 posto.

Povećati iznos

- Starosne mirovine su izuzetno niske i njihov je zahtjev, s moralnog aspekta, opravdan. Naravno, Zavod će ga ozbiljno razmotriti, ali trenutno, prema dosadašnjoj financijskoj situaciji, u Zavodu ne mogu tvrditi da će se to desiti. No, smatram da se svi skupa, uključujući i Vladu FBiH, moramo potruditi da se mirovine povećaju koliko god je moguće, jer od 2008. godine nisu rasle - naveo je Krnjić.

Nerealne procjene

Krnjić naglašava da procjene Vlade FBiH o broju novih korisnika vojnih mirovina nisu realne.

- Vlada FBiH je tvrdila da će biti 6.000 novih korisnika, ali naše procjene govore da će ih biti puno više. Također, smanjenje prava dosadašnjim korisnicima mislim da neće biti realizirano zbog pritiska ovih kategorija - pojasnio je Krnjić.

Upitan transfer od 18 milijuna KM

Transfer od 18 milijuna KM Zavodu PIO za vojne mirovine, koji se ovoj instituciji prebacuje iz federalnog proračuna, upitan je, saznajemo u Vladi FBiH.

- Do kraja mjeseca ova sredstva se moraju prebaciti Zavodu, ali mi nemamo novca. Priljev sredstava u proračun vrlo loš. Vanjski dug ima prioritet, a imamo i veliku obvezu da isplatimo 36 milijuna KM kamata za obveznice iz prošle godine - kažu iz Vlade. avaz.ba

 

Dodaj komentar

Vaši komentari veoma su važni. Nećemo tolerirati uvredljive, neprimjerene, bezobrazne, prijeteće ili na drugi način neprimjerene komentare. Također nećemo tolerirati govor mržnje, nacionalno, rasno ni političko vrijeđanje te vrijeđanje na drugima osnovama. Kad budemo smatrali potrebnim, uklonit ćemo takve komentare.

Sigurnosni kod
Osvježi

> LOGIN

> ONLINE

Trenutno aktivnih Gostiju: 146