Tražite posao? Francuskoj nedostaje 50 tisuća berača grožđa
Nedjelja, 10 Srpanj 2011 14:49   
 

 

Foto: Arhiva

VINOGRADARI iz pokrajine Beaujolais, jedne od posljednjih u Francuskoj u kojoj se grožđe bere ručno, trebaju oko 50 tisuća ljudi za branje koje počinje sredinom kolovoza, prenosi Reuters.

U vinograde koji se prostiru na 20.500 hektara doći će berači iz svih dijelova svijeta. "Zapošljavamo radnike iz 75 zemalja, ima puno Europljana, posebno Poljaka, ali radnici dolaze čak iz Argentine, Novog Zelanda i Australije", izjavio je Jean-Yves Montagne, zadužen za organiziranje radne snage.

"Oni ne dolaze isključivo zbog novca, jer se posao plaća po najnižoj tarifi od 9 eura po satu. Ovdje su zbog druženja i ljubavi prema ovom poslu", kaže Montagne.

Najveći broj berača su mladi ljudi, studenti koji za desetak dana zarade oko 700 eura. Ima puno nezaposlenih, umirovljenika, kao i onih koji na taj način provode godišnji odmor.

Uz Poljake, mnogo je Nijemaca, Španjolaca, Iraca, Nizozemaca, Čeha, pa čak i kineskih studenata. U tekstu se nigdje ne spominju berači iz Hrvatske, iako 700 eura za desetak dana branja zvuči itekako primamljivo za zemlju s 350 tisuća nezaposlenih. index.hr

 

 

Dodaj komentar

Vaši komentari veoma su važni. Nećemo tolerirati uvredljive, neprimjerene, bezobrazne, prijeteće ili na drugi način neprimjerene komentare. Također nećemo tolerirati govor mržnje, nacionalno, rasno ni političko vrijeđanje te vrijeđanje na drugima osnovama. Kad budemo smatrali potrebnim, uklonit ćemo takve komentare.

Sigurnosni kod
Osvježi

> LOGIN

> ONLINE

Trenutno aktivnih Gostiju: 14